Save our soil

de harde feiten

Bijna al het leven op onze aardbol begint in de bodem en ongeveer 95% van onze voeding komt direct of indirect uit de bodem. De bodem zorgt voor proper water, gezonde zuurstof en vermindert de kans op overstromingen. Last but not least is het een habitat met een ontzettend rijke biodiversiteit (dáár wonen dus al die mooie aardwormen die je in de dierenencyclopedieën tegenkomt!). Toch wordt de bodem behandeld zoals afval. Onderzoek wijst uit dat 60 à 70% van de Europese bodem ongezond is. Als je dit gaat uitspitten, zal je ontdekken dat het grotendeels komt door de manier waarop we onze voeding produceren. Veel landbouwsystemen houden geen rekening (meer) met de gezondheid van de bodem, aangezien ze een grote verantwoordelijkheid hebben om de groeiende wereldbevolking van eten te voorzien. Landbouwpraktijken zoals monocultuur, slecht beheerde waterprogramma’s, verkeerde grondbewerking en massaal gebruik van pesticiden en chemische meststoffen maken de bodem armer.

De 'soilution'

De natuur kan deze bodemvervuiling niet zelf herstellen. Daarom willen wij ons steentje (zeg maar gerust: een massa stenen) bijdragen en ons inzetten voor de toekomst van de volgende generaties. Hoe we dit gaan doen? Drie woorden: regeneratieve biologische landbouw. Dit is een verzamelnaam voor 100% natuurlijke landbouwpraktijken die de bodem, de planten en de natuur errond beschermen, herstellen en versterken. We geloven dat we hiermee een langdurige positieve impact kunnen hebben op het klimaat. Want een gezonde bodem:
- neemt CO2 op in plaats van uit te stoten in de lucht (a.k.a. koolstofsequestratie);
- slaat meer water op (lees: minder branden en overstromingen);
- kan mogelijke vervuilers efficiënter elimineren;
- stimuleert biodiversiteit.

onze belofte

Onze missie bestaat – alweer – uit drie woorden (én een hashtag): #SaveOurSoil. Dit betekent dat we nog een stap verder gaan dan biologische landbouw en overschakelen naar regeneratieve biologische landbouw. Hiervoor investeren we in lokale en duurzame grondstoffen met een positieve impact op mens, land, water en lucht. We zijn vastberaden om het voortouw te nemen in de transitie naar regeneratieve biologische landbouw tegen 2025, in eerste instantie met onze soja, amandelen en haver.

wat we vandaag doen

Onze boeren zijn onze prioriteit. We hebben een systeem ontwikkeld om regeneratieve biologische landbouw op te volgen en verder uit te bouwen in onze bevoorradingsketen. Momenteel zijn we bezig met de lancering van pilootprogramma’s. Eerst zien en dan geloven? Wel, hier zijn enkele foto’s van bodemtesten in onze sojapilootprojecten: In een volgende fase willen we de resultaten van deze pilootprojecten gebruiken voor onze volledige sojabevoorradingsketen. In 2022 willen we hetzelfde doen voor onze amandelen.Wil je onze plannen tot op de bodem uitspitten?

Download Manifesto report