(MAAK KENNIS MET) ONZE BOEREN

(maak kennis met) onze boeren

We zijn zodanig vervreemd van de natuur dat we niet meer weten wie de mensen zijn die de ingrediënten hebben geteeld waarvan onze voeding is gemaakt. Hoog tijd om kennis te maken met enkele boeren waarmee we samenwerken. Wedden dat je hun producten en voeding nóg meer zal kunnen smaken na het lezen van hun verhaal?
Maak kennis met…

Thierry

Frankrijk, Lectoure

 

De pose van onze bioboer Thierry doet ons wat denken aan Superman die net op de aarde geland is. Toch is hij 100% mens en ontzettend geïnteresseerd in nieuwe mensen, culturen en manieren om duurzamer te leven. Biologische voeding telen is Thierry’s manier om zorg te dragen voor de planeet waarop we allemaal samen wonen. Eat this, Superman!

Gaetano

Sicilië, Riesi
 

Bioboer Gaetano schakelde over naar biologische landbouw want:
✓ hij heeft 100% respect voor onze planeet en onze toekomst;
✓ hij wil biologische producten toegankelijk maken voor iedereen;
✓ hij houdt ervan om positieve resultaten te zien van zijn harde werk.
Om al deze redenen is Gaetano voor ons de ideale schoonzoon! Of schoonvader, de keuze is aan jou…

Vito

Sicilië, Salemi


Het lijkt misschien zo op de foto maar Vito is géén polsstokspringer. Toch verdient hij een olympische medaille voor wat hij doet als bioboer. “Veel mensen beseffen niet dat onze biologische amandelen het resultaat zijn van hard werk. Ze komen niet uit de hemel gevallen of zo… We maken ze eerst zachtjes wakker met een stok en daarna plukken we ze met de hand.” Wedden dat je aan Vito gaat denken bij je volgende Provamel-ontbijtje?

The Aoueille’s

Frankrijk, Pessoulens

 

Dit is de familie Aoueille. Ze zijn geen rockband – al hebben ze een beetje de allures ervan, vind je niet? Ze hebben wel een zeer hechte familieband. En da’s nog véél beter, vinden wij! De Aoueille’s werken om beurten op hun biologische boerderij van 8u30 ’s morgens tot 8u30 ’s avonds. Het klokje rond dus, elke dag opnieuw met 100% toewijding. Zo ziet een doorsnee dag eruit in deze coole familie: ⁠⠀
✓ Koffie drinken en bijpraten met de grootouders⁠⠀
✓ Machines voorbereiden, percelen oogsten en kratten leegmaken.⁠⠀

✓ Genieten van vrije tijd met de kinderen⁠⠀
✓ Slapen & opnieuw beginnen⁠ #eatsleepfarmrepeat #keeponrocking.⁠⠀

Fabio

Sicilië, Mazzarino
 

Fabio is een echte influencer. Niet door mooie plaatjes te posten op Instagram, want daar heeft hij niet bepaald tijd voor. Hij is namelijk een biologische amandelboer en dat is hard werken. Maar hij doet het met hart en ziel. “Het is mijn passie om producten te maken van hoge kwaliteit, zoals mijn vader deed. Door de opwarming van de aarde gebeuren er helaas steeds meer milieurampen, waardoor gewassen vernield raken.” Dit motiveert Fabio des te meer om verder te doen met biologische landbouw en anderen te overtuigen om mee te stappen in zijn verhaal. Dáárom vinden wij hem zo’n influencer!

Giuseppe

Sicilië, Capo
 

Wie van onze bioboer Giuseppe een wassen beeld wil maken, is eraan voor de moeite. Want hij staat nooit stil, letterlijk én figuurlijk. Als biologische boer volgt hij bepaalde tradities en hij gebruikt ook nieuwe technologieën, zeker nu de klimaatverandering een steeds grotere invloed heeft op de gewassen. “Doordat het weer continu verandert, is het moeilijk om mijn werk te organiseren en te plannen. Gelukkig ben ik naast boer ook agronoom. Met mijn uitgebreide kennis van gewassen kan ik me snel aanpassen en ik probeer ook collega-boeren te helpen.” Misschien moet iemand toch eens proberen om een standbeeld te maken van Giuseppe?

Aude

Frankrijk, Nougaroulet
 

Aude is van vele markten – of beter gezegd: velden – thuis. Want naast bioboer is ze ook lerares. Ze geeft haar kennis over agronomie met plezier door aan de leerlingen van de landbouwschool. Op de boerderij, die ze runt met haar man Alexandre, houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met zaaien, oogsten en manueel wieden (zonder pesticiden uiteraard!). Aude verdeelt haar tijd tussen haar werk op de boerderij, de school en haar zoontje, die bijna even snel groeit als de biologische soja op haar velden. Van ons krijgt Aude een dikke 10/10 op haar rapport!

Claude

Frankrijk, Lavardens
 

Claude is niet alleen een gepassioneerde biologische sojaboer maar ook de burgemeester van het Franse dorpje Lavardens. De inwoners kunnen altijd terecht bij hun burgervader: hij is een man van staal. Figuurlijk dan toch – al sluiten we niet uit dat hij ooit nog smid wordt in Lavardens want hij is echt multi-getalenteerd. Zo ziet een doorsnee dag van Claude eruit:
✓ Op de koffie bij zijn vader, van wie hij de boerderij heeft overgenomen
✓ Machines onderhouden
✓ Biologische soja telen
✓ Een bezoek brengen aan het stadhuis van Lavardens
✓ Tijd doorbrengen met zijn vrouw, dochter en hond

Rosario

Sicilië, Mazzarino
 

Onze trotse bioboer Rosario is vastberaden om de grondstoffen en landbouwmethodes in Sicilië te verbeteren. Hij brandt van ambitie om jonge boeren te inspireren om over te schakelen naar biologische landbouw en hen tegelijkertijd te wapenen tegen mogelijke tegenslagen. Rosario’s doorzettingsvermogen, koppigheid en passie voor biologische landbouw zijn stoere karaktertrekken waar wij jaloers op zijn! Niet het soort jaloezie waar je groen van uitslaat, al zouden wij dat als plant-lovers niet eens zo erg vinden…