Veelgestelde vragen Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 • Informatie over Covid-19
  Als één van de voornaamste leveranciers van voedingsmiddelen en dranken weten we dat veel consumenten op ons rekenen en wij nemen deze verantwoordelijkheid dan ook heel ernstig op. Met dit in het achterhoofd staan we in contact met de lokale overheden om het belang van deze producten in de voedsel- en drankenketen te benadrukken.Het spreekt voor zich dat de gezondheid en de veiligheid van onze werknemers onze eerste prioriteit vormen. Daarom hebben we in al onze fabrieken strenge voorzorgsmaatregelen genomen die voor alle werknemers gelden. Daarnaast hebben we voor alle collega’s in de kantoren een beleid ingevoerd om thuis te werken en zijn we gestopt met alle verplaatsingen om de sociale afstand te bewaren.Onze planeet wordt geconfronteerd met een pandemie die ons allemaal raakt. In deze moeilijke context tonen de teams van Alpro elke dag een uitzonderlijk engagement, in alle landen waar we aanwezig zijn, en zijn we verenigd met hetzelfde doel: onze toeleveringsketen beschermen zodat we u uw dagelijkse voedselproducten kunnen blijven aanbieden. Onze topprioriteit is het waarborgen van de veiligheid van onze 100.000 collega’s over de hele wereld en die van onze partners. Danone neemt drastische maatregelen om de veerkracht van onze teams en onze waardeketen te versterken:
  • Alle arbeidsovereenkomsten en salarissen van de 100.000 Danone-werknemers wereldwijd gegarandeerd tot 30 juni.
  • Uitgebreide dekking (gezondheid, kinderopvang, quarantaine) voor alle werknemers wereldwijd.
  • Specifieke premie voor alle werknemers die tijdens de pandemie op de werkvloer werken.
  • Financiële hulp van 250M EUR voor de 15.000 kleine bedrijven van ons wereldwijde ecosysteem (boeren, leveranciers, dienstverleners) gefinancierd door de cashflow van Danone.Wij stellen alles in het werk stellen om onze medewerkers te beschermen en aan de behoefte van onze klanten te voldoen.
 • Waar zijn de Provamel® producten verkrijgbaar?
  Onze producten vind je terug in biologische winkels en/ of natuurvoedingswinkels. Via Vind een winkel in je buurt kan je eenvoudig nagaan waar zich een winkel in je buurt bevindt waar onze producten verkrijgbaar zijn.
 • Kan ik elke dag Provamel® producten eten?
  Ja. Provamel producten passen perfect elke dag op het menu. Onze producten passen in een gevarieerde en evenwichtige voeding.
  De Actieve Voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VlGeZ) toont aan wat je elke dag zou moeten eten. In de Actieve Voedingsdriehoek vind je de rubriek “melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten”. Soja drinks kunnen melk producten vervangen op voorwaarde dat zij verrijkt zijn met calcium. Onze Provamel® Soja Drink Calcium is met calcium verrijkt en bevat 120mg calcium/100ml. De andere Provamel® Bio Drinks leveren niet voldoende calcium. Het is belangrijk een andere calciumbron in jouw voeding te voorzien. Provamel® Bio Drinks passen ook als tussendoortje.
  Neem zeker ook eens een kijkje bij plantaardig eten op onze website. Daar krijg je heel wat tips hoe je een plantaardige voeding eigen kan maken. Dit is zowel goed voor jezelf als voor de planeet.
 • Bevatten Provamel® producten genetisch gemanipuleerde ingrediënten?
  Neen, geen enkele van onze producten bevat GGO. Hiermee willen we onze rol waarmaken als pionier op vlak van natuurlijke, plantaardige voeding die duurzaam is voor mens en planeet.
 • Bevatten Provamel® producten cholesterol?
  Neen, onze producten bevatten van nature geen cholesterol.
 • Hoe worden de Provamel® Soja Drinks bereid?
  1. Na de oogst worden de biologische sojabonen zo snel mogelijk verscheept naar onze productie-eenheden.
  2. Daar worden de buitenste laagjes van de sojabonen verwijderd.
  3. Vervolgens worden de bonen geblancheerd in heet water.
  4. Na het fijnmalen wordt koud water toegevoegd.
  5. De sojadrink wordt dan gescheiden van de pulp (okara).
  6. Om de drinks met een smaakje te bereiden (Choco, Vanille, Aardbei, Banaan) gaan we extra ingrediënten toevoegen zoals chocolade, vanille-extract of natuurlijke aroma’s. Aan de Provamel® Drinks worden geen kunstmatige bewaar-, kleur- of zoetstoffen toegevoegd.
  Ontdek onze heerlijke Soja Drinks.
 • Hoe worden Provamel® Amandel Drinks bereid?
  1. We starten met het selecteren van de juiste variëteit amandelen, die de Provamel® Amandel Drink zijn typische smaak geeft. 
  2. Daarna worden de amandelen gereinigd en gepeld. 
  3. De amandelen worden vermalen en licht geroosterd, zodat je een amandel pasta bekomt. 
  4. Deze pasta wordt gemixt met water en de andere ingrediënten.
  5. De drink wordt gedurende enkele seconden op hoge temperatuur verhit en wordt afgevuld, waardoor dit een lang houdbaar product wordt.
  Ontdek onze heerlijke Amandel Drinks.
 • Hoe wordt Provamel® Hazelnoot Drink gemaakt?
  1. We starten met het selecteren van de juiste variëteit hazelnoten, die de Provamel® Hazelnoot Drink zijn typische smaak geeft. 
  2. Daarna worden de noten gereinigd en gepeld. 
  3. De noten worden vermalen en licht geroosterd, zodat je een hazelnootpasta bekomt. 
  4. Deze pasta wordt gemixt met water en de andere ingrediënten. 
  5. De drink wordt gedurende enkele seconden op hoge temperatuur verhit en wordt afgevuld, waardoor dit een lang houdbaar product wordt.
  Ontdek onze heerlijke Hazelnoot Drink
 • Hoe wordt Provamel® Rijst-Kokosnoot Drink gemaakt?
  1. We starten met het selecteren van de juiste kwaliteit Italiaanse rijst, die de Provamel® Rijst-Kokosnoot Drink zijn typische smaak geeft. 
  2. De rijst wordt gemalen tot rijstbloem en deze rijstbloem ondergaat een enzymatisch hydrolysatieproces. Dit houdt in dat de koolhydraten (lange ketens), op een natuurlijke manier, deels worden omgezet naar suikers (korte ketens).
  3. Daarna wordt kokosnootmelk toegevoegd. 
  4. De drink wordt gedurende enkele seconden op hoge temperatuur verhit en wordt afgevuld, waardoor dit een lang houdbaar product wordt.
  Ontdek onze heerlijke Rijst-Kokosnoot Drink.
 • Hoe wordt Provamel® Haver Drink gemaakt?
  1. We starten met het selecteren van de juiste variëteit haver, die de Provamel® Haver Drink zijn typische smaak geeft. 
  2. De haver wordt gemalen en gemixt met water en andere ingrediënten. 
  3. De drink wordt gedurende enkele seconden op hoge temperatuur verhit en wordt afgevuld, waardoor dit een lang houdbaar product wordt.
  4. Het resultaat is een heerlijke Haver Drink.
  Ontdek onze heerlijke Haver Drink.
 • Hoe wordt Provamel® Rijst-Amandel Drink gemaakt?
  1. We starten met het selecteren van de juiste variëteit amandelen, die de Provamel® Rijst-Amandel Drink zijn typische smaak geven. 
  2. Daarna worden de noten gereinigd en gepeld. 
  3. De noten worden vermalen en licht geroosterd, zodat je een amandel pasta bekomt. 
  4. Deze pasta wordt gemixt met water en rijst drink, gemaakt van de rijstkorrel en enkele andere ingrediënten. 
  5. De rijst wordt gemalen tot rijstbloem en deze rijstbloem ondergaat een enzymatisch hydrolysatieproces. Dit houdt in dat de koolhydraten (lange ketens), op een natuurlijke manier, deels worden omgezet naar suikers (korte ketens). De rijst wordt niet gekookt.
  6. De drink wordt gedurende enkele seconden op hoge temperatuur verhit en wordt afgevuld, waardoor dit een lang houdbaar product wordt.
  6. Het resultaat is een heerlijke Rijst-Amandel Drink.
  Ontdek onze heerlijke Rijst-Amandel Drink.
 • Hoe wordt Provamel® Rijst Drink gemaakt?
  1. We starten met het selecteren van de juiste kwaliteit Europese rijst, die de Provamel® Rijst Drink zijn typische smaak geeft. 
  2. De rijst wordt gemalen tot rijstbloem en deze rijstbloem ondergaat een enzymatisch hydrolysatieproces. Dit houdt in dat de koolhydraten (lange ketens), op een natuurlijke manier, deels worden omgezet naar suikers (korte ketens). De rijst wordt niet gekookt.
  3. Daarna wordt de rijst gemixt met water en de andere ingrediënten.  
  3. De drink wordt gedurende enkele seconden op hoge temperatuur verhit en wordt afgevuld, waardoor dit een lang houdbaar product wordt.
  4. Het resultaat is een heerlijke Rijst Drink.
  Ontdek onze heerlijke Rijst Drink.
 • Hoe wordt de Provamel® Macadamia Drink bereid?
  1. We starten met het selecteren van de juiste variëtiet macadamia noten, die de Provamel® Macadamia Drink zijn typische smaak geeft.
  2. Daarna worden de noten gereinigd en gepeld.
  3. Dan worden de macadamia noten geplet tot een macadamia notenpasta.
  4. Deze macadamiapasta wordt vermengd met water en andere ingrediënten.
  5.  De drink wordt gedurende enkele seconden op hoge temperatuur verhit en wordt afgevuld, waardoor dit een lang houdbaar product wordt.
  6.  Het resultaat is een heerlijke Provamel® Macadamia Drink.Ontdek onze heerlijke Macadamia Drink
 • Hoe wordt de Provamel® Rijst-Kokos-Choco bereid?
  1. We starten met het selecteren van de juiste variëteit rijst uit Europa om de rijstdrink te bereiden.
  2. De rijst wordt gemalen tot rijstbloem en deze rijstbloem ondergaat een enzymatisch hydrolysatieproces. Dit houdt in dat de koolhydraten (lange ketens), op een natuurlijke manier, deels worden omgezet naar suikers (korte ketens). De rijst wordt niet gekookt.
  3. Daarna voegen we de kokosmelk en de andere ingrediënten zoals chocolade en ontvette cacao toe.
  3.  Daarna wordt de drink gedurende enkele seconden op hoge temperatuur verhit en wordt de Drink afgevuld, waardoor dit een lang houdbaar product wordt.
  4.  Het resultaat is een heerlijke Provamel® Rijst-Kokos-Choco Drink.Ontdek onze heerlijke Rijst-Kokos-Choco Drink
 • Hoe worden de Provamel® Desserts bereid?
  1. Provamel® Desserts worden bereid op basis van de sojadrink.
  2. Aan deze sojadrinks worden o.a. ruwe rietsuiker, tarwezetmeel, tarwestroop, natuurlijk aroma, chocolade, vanille extract en cacao toegevoegd.
  3. De Provamel® Desserts zijn verkrijgbaar in de smaken Choco, Cappuccino, Vanille en Caramel in formaten 4x125g en/of 525g en/of 1L.
  4. De 1L Vanille Dessert heeft een intense vanillesmaak en bevat 30% minder suikers dan de referentiemarkt in België en Nederland in biologische zuiveldesserts vanille.
  4. Aan de Provamel® Desserts worden geen kunstmatige kleurstoffen, zoetstoffen of bewaarmiddelen toegevoegd.
  5. Als bindmiddel wordt er in de Desserts glutenvrij tarwezetmeel gebruikt.
  Ontdek onze heerlijke Desserts.
 • Hoe worden de Provamel® plantaardige alternatieven voor yoghurt bereid?
  1. Na de oogst worden de sojabonen zo snel mogelijk verscheept naar onze productie-eenheden.
  2. Daar worden de buitenste laagjes van de sojabonen verwijderd.
  3. Vervolgens worden de bonen geblancheerd in heet water.
  4. Na het fijnmalen wordt koud water toegevoegd.
  5. De sojadrink wordt dan gescheiden van de pulp (okara).
  6. Provamel®  Plantaardige Alternatieven voor yoghurt worden bereid zoals klassieke yoghurt. Aan pure sojadrink worden fermenten toegevoegd om de structuur van ‘het alternatief voor yoghurt’ te verkrijgen en tot slot de vruchten.
  Alle Provamel® Plantaardige Alternatieven voor yoghurt zijn vrij van toegevoegde kleur- en zoetstoffen.Ontdek onze heerlijke Plantaardige Alternatieven voor yoghurt.
 • Hoe is het mogelijk om een plantaardig alternatief voor yoghurt van Provamel® te maken zonder suikers toe te voegen?
  Provamel® beoordeelt en test voortdurend nieuwe ingrediënten en nieuwe technologieën, niet alleen om nieuwe producten te lanceren, maar ook om bestaande producten te verbeteren.Een plantaardig alternatief voor yoghurt zonder suikers toe te voegen is een baanbrekende innovatie die alleen mogelijk is gemaakt door een grondige kennis te combineren met een beheersing van alle verschillende verwerkingsparameters en vele jaren van intensief onderzoek en ontwikkeling. Het resultaat is een heerlijk, zacht plantaardig alternatief voor yoghurt met 0 gram suikers.
 • Hoe worden de producten van Provamel gezoet?
  Dat hangt van product tot product af. Sommige producten zijn volledig suikervrij of zijn ongezoet. Sommige producten zijn van nature uit al zoet genoeg. Aan andere Provamel® producten voegen we een zoetend ingrediënt zoals agave siroop toe. U kan op onze website kijken in de ingrediëntenlijst welk zoetmiddel gebruikt wordt in uw Provamel product. Hoe dan ook, we voegen aan geen enkel product kunstmatige zoetstoffen toe.
 • Gebruikt Provamel kunstmatige kleurstoffen, zoetstoffen of bewaarmiddelen in zijn producten?
  Neen, in geen enkele van onze producten gebruiken we kunstmatige kleurstoffen, zoetstoffen of bewaarmiddelen.
 • Hoelang zijn de producten van Provamel houdbaar?
  Dit is verschillend van product tot product. Het Provamel assortiment bevat zowel verse als langhoudbare producten. Op elk van onze producten vermelden we duidelijk op de verpakking wat de uiterste houdbaarheidsdatum is en de bewaarcondities. We vermelden ook op welke manier je het beste de geopende verpakking kan bewaren en hoelang.
 • Waarom zijn sommige Provamel® producten zo lang houdbaar?
  Provamel® Drinks, Desserts en Cuisine zijn lang houdbaar dankzij de behandeling met hoge temperatuur (UHT). Er worden geen bewaarmiddelen toegevoegd.
 • Waarom bevatten sommige Provamel® producten (zee)zout?
  Dit voegen wij toe voor de smaak. We proberen de hoeveelheid altijd zo laag mogelijk te houden. Zonder deze toevoeging van zout, hoe weinig  soms ook, voldoen onze producten niet aan de smaakvereisten die onze consumenten hebben van onze producten. Tijdens de ontwikkelingsfases van onze producten evalueren we steeds het ideale gehalte aan (zee)zout die we moeten toevoegen. Een aantal van onze producten zijn lekker zonder (zee) zout toe te voegen, namelijk onze Soja® Natuur Drink en Amandel Drink.
 • Waarom bevatten de meeste Provamel® producten geen toegevoegde calcium/vitaminen/mineralen?
  Producten mogen enkel het "bio"-label dragen indien ze 100% natuurlijk zijn, dus zonder toevoegingen van niet bio mineralen of vitaminen. Om deze reden voegen wij geen extra calcium, vitaminen of mineralen toe aan onze producten. De van nature aanwezige calcium, vitaminen en mineralen in de ingrediënten zitten wel nog in onze producten.
  Provamel® Soja Calcium Drink en de Provamel® Rijst Calcium Drink
  bevatten zee-algen en zijn hierdoor een bron van calcium. Aan sommige producten worden vitamines en mineralen toegevoegd. Deze producten kunnen géén bio-label dragen hoewel alle andere ingrediënten wel degelijk biologisch zijn.
 • Zijn de Provamel® producten glutenvrij?
  Al onze producten, behalve onze spelt- en haverdrink, zijn glutenvrij.
  Bovendien worden al onze producten gecertificeerd door de Britse Coeliakie-organisatie en dragen ze het symbool (doorstreepte aar) dat onze consumenten garandeert dat deze producten geen gluten bevatten. Producten met het symbool van een doorstreepte aar op moeten voldoen aan een reeks criteria om te garanderen dat ze glutenvrij zijn, zowel wat de ingrediënten als het productieproces betreft. 
 • Zijn Provamel® producten onderdeel van een gezond voedingspatroon?
  Je kan al onze producten gebruiken als onderdeel van een gevarieerde en evenwichtige voeding.  Soja drinks kunnen melk producten vervangen op voorwaarde dat zij verrijkt zijn met calcium. Onze Provamel® Soja Drink Calcium is met calcium verrijkt en bevat 120mg calcium/100ml. De andere Provamel® Bio Drinks leveren niet voldoende calcium. Het is belangrijk een andere calciumbron in jouw voeding te voorzien. Provamel® Bio Drinks passen ook als tussendoortje.
  Neem zeker ook eens een kijkje bij plantaardig eten op onze website. Daar krijg je heel wat tips hoe je een plantaardige voeding eigen kan maken. Dit is zowel goed voor jezelf als voor de planeet.
 • Zijn Provamel® producten geschikt voor vegetariërs en veganisten?
  Absoluut. All onze producten zijn 100% plantaardig en vrij van dierlijke ingrediënten. Ze zijn dus uiterst geschikt voor vegetariërs en veganisten, maar ook voor mensen die gewoon eens wat anders willen eten. Om deze reden vermelden we op al onze verpakkingen het Vegan logo.
 • Is Provamel geschikt voor zuigelingen?
  De Provamel soja drinks kunnen ingeschakeld worden als onderdeel van een gevarieerde en evenwichtige voeding vanaf de leeftijd van 3 jaar. Provamel® Soja Drink Calcium is met calcium verrijkt en kan melk vervangen. Het bevat hoogwaardige eiwitten en evenveel calcium als melk (120mg calcium/100ml). De andere Provamel® Bio Drinks kunnen niet als een volwaardige melkvervanger gezien worden, maar als aanvullend tussendoortje dat 100% plantaardig is. Plantaardige producten bevatten minder verzadigde vetten, meer vezels dan dierlijke producten en zijn minder belastend voor het milieu.
  De Provamel® Rijst Drink, Rijst-Amandel Drink en Rijst-kokosnoot kunnen ingeschakeld worden vanaf de leeftijd van 5 jaar.
  Als je vragen hebt over de voeding van je kind, neem je best contact op met je kinderarts of een erkend voedingsdeskundige.
 • Is Provamel geschikt voor kinderen?
  De Provamel soja drinks kunnen ingeschakeld worden als onderdeel van een gevarieerde en evenwichtige voeding vanaf de leeftijd van 3 jaar. Provamel® Soja Drink Calcium is met calcium verrijkt en kan melk vervangen. Het bevat hoogwaardige eiwitten en evenveel calcium als melk (120mg calcium/100ml). De andere Provamel® Bio Drinks kunnen niet als een volwaardige melkvervanger gezien worden, maar als aanvullend tussendoortje dat 100% plantaardig is. Plantaardige producten bevatten minder verzadigde vetten, meer vezels dan dierlijke producten en zijn minder belastend voor het milieu.
  De Provamel® Rijst Drink, Rijst-Amandel Drink en Rijst-kokosnoot kunnen ingeschakeld worden vanaf de leeftijd van 5 jaar.
  Als je vragen hebt over de voeding van je kind, neem je best contact op met je kinderarts of een erkend voedingsdeskundige.
 • Is Provamel® geschikt voor diabetici?
  Diabetici hebben specifieke voedingsbehoeften. We raden je daarom aan om indien je diabetes hebt je voeding met je arts of diëtiste te bespreken. Indien zij adviseren om een gezond voedingspatroon te volgen, dan vinden onze producten daar een plaats in.
 • Zijn Provamel® producten vrij van lactose, koemelkeiwitten?
  Ja, al onze producten zijn van nature vrij van lactose en koemelkeiwitten.
 • Wat is lactose intolerantie en wat kan ik eraan doen?
  Je vindt alle informatie over lactose intoleratie hier.
 • Wat is glutenintolerantie en wat kan ik eraan doen?
  Je vindt alle informatie over glutenintolerantie hier.
 • Wat is koemelkeiwitallergie en wat kan ik eraan doen?
  Je vindt alle informatie over koemelkeiwitallergie hier.
 • Wat is een notenallergie?
  Je vindt alle informatie over notenallergieën hier.
 • Zijn Provamel® producten notenvrij?
  Vandaag produceren we al onze dranken met hazelnoten en amandelen op afzonderlijke locaties dan waar we onze Ongezoete Rijst Drink, Rijst Calcium Drink, Haver Drink en al onze sojaproducten produceren. Onlangs hebben we beslist om te beginnen met de voorbereidingen om de productie van producten die amandelen en hazelnoten bevatten te integreren in de vestiging waar we onze Ongezoete Rijst Drink, Rijst Calcium Drink, Haver Drink en al onze sojaproducten produceren. De productielijnen in deze vestiging zullen afzonderlijk voor soja, rijst etc worden gebruikt of voor noten. Zo wordt elk vermijdbaar risico van kruisbesmetting uitgesloten. In onze productievestiging waar we onze mengsels van Provamel en onze dranken met amandelen, hazelnoten, spelt, macadamianoten, cashewnoten en kokosnoten produceren, worden alle maatregelen getroffen om mogelijke kruisbesmettingen te vermijden. In die zin, is de vermelding “kan sporen bevatten van” niet meer nodig op soja, rijst en haverdrinks, alternatieven voor soja-room en soja-desserts, doch wel op plantaardige alternatieven voor yoghurt alsook de notendranken zoals amandel, hazelnoot, maar ook spelt, macadamia en kokosnoot.
 • Waarom wordt er op sommige Provamel verpakkingen vermeld ‘kan sporen van amandel of hazenoot bevatten’ en andere niet?
  Vandaag produceren we al onze dranken met hazelnoten en amandelen op afzonderlijke locaties dan waar we onze Ongezoete Rijst Drink, Rijst Calcium Drink, Haver Drink en al onze sojaproducten produceren. Onlangs hebben we beslist om te beginnen met de voorbereidingen om de productie van producten die amandelen en hazelnoten bevatten te integreren in de vestiging waar we onze Ongezoete Rijst Drink, Rijst Calcium Drink, Haver Drink en al onze sojaproducten produceren. De productielijnen in deze vestiging zullen gescheiden worden. Zo wordt elk vermijdbaar risico van kruisbesmetting uitgesloten. Dranken, desserten en roomalternatieven op basis van soja, rijst en haver bevatten geen ‘may contain traces’ claim. In onze productievestiging waar we onze mengsels van Provamel en onze dranken met amandelen, hazelnoten, spelt, macadamianoten, cashewnoten en kokosnoten produceren, worden alle maatregelen getroffen om mogelijke kruisbesmettingen te vermijden. Er is echter een beperkte ervaring met het omgaan met notenallergenen op deze specifieke productielijnen. Alleen als de validering van de productielijnen bevestigt dat er geen vermijdbaar risico voor kruisbesmetting is, kan de verklaring “kan sporen bevatten van…” worden verwijderd. Omdat we ervan overtuigd zijn dat eerlijk altijd het langst duurt, blijft de vermelding staan tot er een garantie is dat de producten vrij zijn van deze allergenen.
 • Kan je afvallen met Provamel® producten?
  Wanneer men gewicht wenst te verliezen, is het belangrijk om onder andere gezond en evenwichtig te eten. Dit betekent goede keuzes maken en voldoende variëren. Onze producten kunnen ingeschakeld worden in elk gezond en evenwichtig voedingspatroon.  Alle producten vermelden op de verpakking ook duidelijk de nutritionele informatie waaronder de energiewaarde.
 • Zijn onze producten duurzaam voor de planeet?
  Absoluut, zie goed voor de planeet.
 • Zijn onze producten CO2-neutraal?
  Ja, sinds 2010 is ons productieproces CO2-neutraal als resultaat van energiebesparing, de vervanging van fossiele brandstoffen door groene energie, de investering in externe projecten om de CO2-emissies te verminderen. 
 • Uit welk materiaal bestaat de verpakking van Provamel®?
  Het materiaal van onze 1L Drinks en 4x125 gram dessert potjes bestaat uit Tetra Pak®. Van alle stevige drankverpakkingen zorgt Tetra Pak® voor de laagste milieu-impact. Tetra Pak® wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen en tijdens het productieproces worden geen schadelijke stoffen gebruikt. Als jij je Provamel® drankje op hebt, kan het Tetra Pak® dus volledig worden gerecycleerd. Ontdek meer op www.tetrapak.com
 • Maakt Provamel® deel uit van het WWF Climate Savers Programma?
  Ja, Sinds 2011 is Alpro, waar Provamel deel van uitmaakt,  het eerste Europese voedingsbedrijf dat deel uitmaakt van het WWF Climate Savers programma. Dit programma houdt concreet in dat toonaangevende bedrijven zoals Alpro ambitieuze plannen opstellen samen met WWF om de uitstoot van GHG (broeikasgassen) aanzienlijk te reduceren. Op die manier tonen ze aan dat economische groei en verlaging van CO2 uitstoot perfect hand in hand kunnen gaan. Climate Savers werd opgericht in 2000 en in totaal maken nu bijna 30 bedrijven deel uit van dit WWF programma, waaronder gekende namen als Tetra Pak, Sony, HP, Volvo en Coca-Cola.
 • Kunnen Provamel® producten opgewarmd worden?
  Al onze drinks, plantaardige alternatieven voor room en desserts kunnen opgewarmd worden. Onze  Plantaardige alternatieven voor yoghurt niet.
 • Kunnen Provamel® Drinks als koffiemelk worden gebruikt?
  Al onze drinks zijn heerlijk in koffie of thee. Soms, afhankelijk van het type koffie of thee die men gebruikt, bestaat de kans dat onze soja drinks schiften. Eerst de soja drink in het kopje doen en daarna pas de koffie of thee, maakt de kans op schiften veel kleiner.
 • Kan je Provamel® Cuisine gebruiken als koffiemelk?
  Ja. Giet Provamel® Cuisine als eerste in het kopje en schenk daarna de koffie in.
 • Met welk Provamel® product kan je slagroom maken?
  Onze Soja Cuisine is opklopbaar in combinatie met agar-agar. Zo kan je al je zoete en hartige gerechten een extra toets geven. Maak biologisch koken heerlijk!
 • Kan je met Provamel® Drinks ook pudding maken?
  Ja absoluut. De kooktijd kan iets langer of korter zijn afhankelijk van welke drink je gebruikt.
 • Kan ik Provamel® producten bewaren in de diepvries?
  Dit raden we niet aan omdat bij het ontdooien de kwaliteit of structuur van de producten kan verminderen.
  Recepten waarbij men gebruikt maakt van Provamel® producten kunnen wel ingevroren worden volgens de richtlijnen van het invriezen.
 • Waar komen onze sojabonen vandaan?
  Provamel haalt al haar sojabonen van non-GMO boeren -een essentiële eigenschap van organische boeren- in Europa. Sinds begin 2012 gebruiken we geen sojabonen meer van Brazilië omdat onze kwaliteitsvereisten (kwaliteit van de bonen, GM0-vrij, etc.) daar niet langer gegarandeerd kunnen worden.
 • Zijn soja-eiwitten een volwaardige vervanger van dierlijke eiwitten?
  Ja, soja-eiwitten zijn hoogwaardige eiwitten en bevatten dus alle essentiële aminozuren (bouwstenen van eiwitten), die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze aminozuren zijn in voldoende mate aanwezig om een volwaardig alternatief te zijn voor dierlijke eiwitten.
 • Zijn er voldoende eiwitten in Provamel® soja producten aanwezig voor de dagelijkse behoefte?
  De Provamel soja drinks, alternatieven voor yoghurt en desserts zijn een bron van eiwit. Een volwassene heeft dagelijks 0,8 g eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een hogere eiwitbehoefte. Ook voor kinderen is deze behoefte hoger en afhankelijk van de leeftijd. Sojaproducten bieden hoogwaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheid bevatten die niet door het lichaam zelf kunnen aangemaakt worden. Je kan het eiwitgehalte van de verschillende Provamel® producten terugvinden bij de nutritionele tabel van de producten.
 • Zijn de eiwitten in de andere Provamel® producten een volwaardige vervanger van dierlijke eiwitten?
  Neen, enkel soja-eiwitten zijn een volwaardig alternatief op dierlijke eiwitten. Alle Provamel producten zijn 100% plantaardig en van nature lactosevrij. De Provamel noten en granen drinks leveren een aangenaam tussendoortje en passen in een gezond dieet. Provamel® Haver Drink is bijvoorbeeld een bron van vezels. De Provamel® Macadamia Drink is arm aan verzadigde vetten, rijk aan onverzadigde vetten en suiker arm. De nutritionele info kan gevonden worden bij elk product.
 • Is er een maximum hoeveelheid soja die je per dag mag eten?
  Soja behoort al heel lang tot de dagelijkse voeding in de Aziatische landen. Sojaproducten maken ook deel uit van de Actieve Voedingsdriehoek en passen dus perfect in een gezonde en gevarieerde voeding. Er worden 3-4 glazen (450-600ml) calcium verrijkte soja drinks of afgeleide producten en 15-30g tofu (alternatief voor vlees, vis en eieren) aangeraden per dag. Het is van belang om een gevarieerd dieet in te nemen.
 • Hoeveel sojaproducten mag je per dag gebruiken?
  Een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Overmatige inname van een enkel product of ingrediënt kan beter vermeden worden. 1-3 sojaproducten per dag passen in een gevarieerde en evenwichtige voeding; begin de dag bijvoorbeeld met een sojadrink met granen,  geniet tussendoor van een plantaardige sojavariatie op yoghurt en tijdens de avondmaaltijd kun je een sojavariatie op vlees gebruiken. Zie verder voor specifieke informatie over het gebruik bij kinderen en tijdens de zwangerschap en borstvoeding
 • Kan je soja producten gebruiken tijdens de zwangerschap?
  Soja producten kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap. 1 portie per dag past in een gevarieerde voeding tijdens de zwangerschap. Provamel® sojaproducten zijn 100% plantaardig, een bron van eiwitten, laag in verzadigd vet. Raadpleeg altijd uw diëtist of arts voor specifieke voedingsadviezen
 • Kan je sojaproducten gebruiken tijdens de tijd dat je borstvoeding geef?
  Sojaproducten kunnen worden gebruikt tijdens de borstvoeding. 1 portie per dag past in een gevarieerde voeding tijdens de borstvoeding. Provamel® sojaproducten zijn 100% plantaardig, een bron van eiwitten, laag in verzadigd vet. Raadpleeg altijd uw diëtist of arts voor specifieke voedingsadviezen
 • Waar komen de amandelen in de Provamel® Amandel Drinks vandaan?
  Voor het aankopen van onze ingrediënten zijn 3 elementen belangrijk:
  1) waar groeien deze ingrediënten natuurlijk?
  2) Wat is de ecologische voetafdruk?
  3) Wat is de relatie met onze huidige  leveranciers? We verkiezen altijd langetermijn relaties met onze boeren.
  Hiermee rekening houdend, kopen we onze amandelen in Europa.
  Alle info over amandelen vind je hier.
 • Hoeveel amandelen bevat 1L Provamel® Amandel Drink?
  Gemiddeld zijn er 50 amandelen nodig om 1L Provamel® Amandel Drink te maken.
 • Worden de amandelen gepeld?
  Ja, de amandelen worden eerst gepeld en geroosterd alvorens ze gebruikt worden om de Provamel® Amandel Drink te maken.
 • Waar komen de hazelnoten in de Provamel® Hazelnoot Drink vandaan?
  Voor het aankopen van onze ingrediënten zijn 3 elementen belangrijk:
  1) waar groeien deze ingrediënten natuurlijk?
  2) Wat is de ecologische voetafdruk?
  3) Wat is de relatie met onze huidige  leveranciers? We verkiezen altijd langetermijn relaties met onze boeren.
  Hiermee rekening houdend, kopen we onze hazelnoten in Europa.
  Alle info over hazelnoten vind je hier.
 • Waar komt de rijst in de Provamel® Rijst Drinks vandaan?
  Voor het aankopen van onze ingrediënten zijn 3 elementen belangrijk:
  1) waar groeien deze ingrediënten natuurlijk?
  2) Wat is de ecologische voetafdruk?
  3) Wat is de relatie met onze huidige  leveranciers? We verkiezen altijd langetermijn relaties met onze boeren.
  Hiermee rekening houdend, kopen we onze rijst in Europa.
  Alle info over rijst vind je hier.
 • Waar komt de haver in de Provamel® Haver Drink vandaan?
  Voor het aankopen van onze ingrediënten zijn 3 elementen belangrijk:
  1) waar groeien deze ingrediënten natuurlijk?
  2) Wat is de ecologische voetafdruk?
  3) Wat is de relatie met onze huidige  leveranciers? We verkiezen altijd langetermijn relaties met onze boeren.
  Hiermee rekening houdend, kopen we onze haver in Europa.Alle info over haver vind je hier.
 • Waar komt de spelt in de Provamel® Spelt Drink vandaan?
  Voor het aankopen van onze ingrediënten zijn 3 elementen belangrijk:
  1) waar groeien deze ingrediënten natuurlijk?
  2) Wat is de ecologische voetafdruk?
  3) Wat is de relatie met onze huidige  leveranciers? We verkiezen altijd langetermijn relaties met onze boeren.
  Hiermee rekening houdend, kopen we onze spelt in Europa.
  Alle info over spelt vind je hier.
 • Waar komen de macadamia noten in de Provamel® Macadamia Drink vandaan?
  Voor het aankopen van onze ingrediënten zijn 3 elementen belangrijk:
  1) waar groeien deze ingrediënten natuurlijk?
  2) Wat is de ecologische voetafdruk?
  3) Wat is de relatie met onze huidige  leveranciers? We verkiezen altijd langetermijn relaties met onze boeren.
  Hiermee rekening houdend, kopen we onze macadamia noten in Kenia en Guatemala..
  Alle info over macadamia vind je hier.
 • Waar komt de kokosnoot in de Provamel® Rijst-Kokosnoot Drink vandaan?
  Voor het aankopen van onze ingrediënten zijn 3 elementen belangrijk:
  1) waar groeien deze ingrediënten natuurlijk?
  2) Wat is de ecologische voetafdruk?
  3) Wat is de relatie met onze huidige  leveranciers? We verkiezen altijd langetermijn relaties met onze boeren.
  Hiermee rekening houdend, kopen we onze kokosnoten in Sri Lanka.
  Alle info over kokosnoot vind je hier.
 • Wat doen jullie op dit moment om jullie koolstofuitstoot en waterverspilling te verminderen?
  Wel, redelijk veel eigenlijk. Neem er een goed glas van onze Amandeldrink bij (ijskoud, dan is hij het het lekkerst!) en zet je op je gemak neer om dit te lezen…

  Productie:
  Sinds 2011 investeren we in efficiënt energieverbruik en we schakelden over op 100% groene elektriciteit. Zo slaagden we er al in om de koolstofuitstoot voor elk van onze producten te verminderen met 35%. We willen dit nog 30% naar omlaag krijgen tegen 2025 en ook dat 50% van de energie in onze fabrieken afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Daarnaast werken we aan een actieplan om onze voedselverspilling te verminderen. Door elke stap in het bevoorradingsproces onder de loep te nemen, zorgen we dat er zo weinig mogelijk voedsel verloren gaat. We recycleren het meeste afval afkomstig van onze fabrieken. Slechts een klein deel komt terecht op het vuilnisbelt en we doen veel inspanningen om onze hoeveelheid niet-recycleerbaar afval zo klein mogelijk te houden. Ten slotte willen we ons waterverbruik tegen 2025 verminderen met 60% per kilogram product. In onze fabrieken gebruiken we geavanceerde waterbehandelingsinstallaties om water te hergebruiken dat anders verloren zou gaan (bv. bij de schoonmaak)

  Verpakkingen:
  • We schakelen over naar papieren rietjes in 2021 en papieren potten tegen 2025 (productie van papieren verpakkingen stoot veel minder CO2 uit).
  • Vanaf 2022 gebruiken we PP (polypropyleen) in plaats van PS (polystyreen) voor onze dessertverpakkingen.
  • Vanaf 2022 wijzigt de samenstelling van onze kleine potten naar 50% PET en 50% RPET (gerecycleerde PET).

  Door de plastic deksels te verwijderen van onze potten, bespaarden we al 8 ton plastic per jaar. Dat kan tellen, hé? Voor onze drankverpakkingen gaan we voor 100% plantaardige en gerecycleerde materialen tegen 2025 in plaats van 88% vandaag.

  Transport:
  We zijn aan het uitspitten hoe we meer gebruik kunnen maken van treinen en boten in plaats van vrachtwagens voor onze ingrediënten uit de Europese Unie. Voor overzeese ingrediënten gebeurt het transport over zee, wat minder CO2 uitstoot dan per vliegtuig. Sowieso streven we ernaar om, in de mate van het mogelijke, onze ingrediënten zo dicht mogelijk bij huis halen.

  Grondstoffen:
  We helpen onze boeren om over te schakelen naar regeneratieve biologische landbouw. Zo kunnen ze hun uitstoot verminderen en zelfs koolstofpositief worden! Check hier onze doelstellingen voor een gezonde en evenwichtige bodem. (link to save our soil page)
  Wil je meer weten? Check onze pagina over duurzaamheid en ons Manifesto.
  OK, dat was een hele boterham (maar wel een lekkere!). Op naar de volgende vraag…